Kad skābēt kāpostus oktobrī: labākās dienas, ticējumi un receptes

Rudens ir ideāls laiks konservēšanai, un skābēti kāposti ir iecienīts ziemas galda ēdiens. Taču tas nav tikai tehnikas jautājums: saskaņā ar tautas ticējumiem un Mēness kalendāru dažas dienas ir labākas par citām.

Ja vēlaties, lai jūsu mājās gatavotie skābētie kāposti būtu sulīgi un kraukšķīgi, ņemiet vērā senču un zvaigžņu gudrību.

Mēness kalendārs 2025. gada oktobrim: kuras dienas ir vislabākās marinēšanai

Jau sen ir novērots, ka Zemes pavadonis ietekmē ne tikai paisumus, bet arī konservēšanas procesu. Astrologi saka, ka augošais mēness ir izšķirošs mājās gatavotu skābētu kāpostu pagatavošanai. Tiek uzskatīts, ka šajā periodā fermentācijas procesi notiek visaktīvāk un pareizāk. Iegūtie skābētie kāposti ir blīvi, kraukšķīgi un, pats galvenais, tiem ir ilgs uzglabāšanas laiks.

23., 27., 28. un 30. oktobris ir labākās “vīriešu” dienas (tas ir, dienas ar vīriešu vārdiem), kas arī iezīmē augošo mēnesi. Citas labvēlīgas dienas, pēc astrologu domām, ir: 13.–14., 19.–20., 22.–23. un 27.–28. Kāposti nebūs tik pārsteidzoši kā iepriekš minētajās dienās, taču tie joprojām būs izcili.

Svarīgi: Izvairieties no marinēšanas jaunmēness laikā un 21. oktobrī — tiek uzskatīts, ka šajā dienā pagatavoti kāposti būs mīkstāki vai skābāki nekā vēlams.

Kad saskaņā ar tradīcijām marinēt kāpostus

Tiek uzskatīts, ka kāposti “uzsūc” to īpašnieka noskaņojumu. Ja viņš ir dusmīgs vai noguris, kāposti to “sajutīs” un nebūs tik garšīgi. Tāpēc pirms gatavošanas vislabāk ir nomierināties, iedzert tēju un atcerēties kaut ko smieklīgu. Mūsu senči ieteica raudzēt kāpostus pirmdien, otrdien vai ceturtdien — it kā “vīrišķā enerģija” palīdzētu rūgšanas procesam. Trešdiena, piektdiena un sestdiena tika uzskatītas par mazāk labvēlīgām.

Tautas tekstos ir minēta apses zara vai koka gabala pievienošana kāpostiem. Mūsu senči ticēja, ka tas nodrošinās, ka kāposti nekļūs pārāk skābi. Mūsu senči ticēja, ka sievietēm menstruāciju laikā nevajadzētu raudzēt kāpostus. Tiek uzskatīts, ka tie varētu sabojāties.

Dažos reģionos pastāvēja uzskats, ka tikai vīrietim drīkst sagriezt dārzeņus marinēšanai. Tas it kā padarīs tos kraukšķīgākus. Senos laikos kāpostus marinēja ne tikai pārtikai, bet arī kā “zāles”: tika uzskatīts, ka tie ziemā palīdz novērst problēmas.

Kāpēc saglabājas tautas ticējumi par skābētiem kāpostiem

Māņticība var kalpot kā “mājiens” tiem, kas vēlas saglabāt disciplīnu — izvēlēties dienu un sagatavoties iepriekš. Pat ja māņticība nav zinātniska, tā palīdz saglabāt ritmu — nevis raudzēt spontāni, bet gan atvēlēt konkrētu laiku. Māņticība bieži vien balstās uz praktisku pieredzi: piemēram, jauna mēness laikā naktis ir tumšākas un mitrums ir augstāks — un dārzeņi var uzvesties atšķirīgi.

Vienkārša kraukšķīgu skābētu kāpostu recepte

Lai izvairītos no visiem kāpostu lāstiem un pagatavotu gardus skābētus kāpostus, pieturieties pie vienkāršas un pārbaudītas receptes. Kādus kāpostus raudzē? Izvēlieties vidēji vai vēlu nogatavojušās šķirnes. Galviņām jābūt stingrām, sniegbaltām un bez bojāšanās pazīmēm. Ievērojiet noteiktus parametrus.

Raudzēšanās temperatūra: optimāli 18–22°C. Esiet uzmanīgi ar sāli: pārāk liela sālīšana novedīs pie cietiem kāpostiem; nepietiekama sālīšana var izraisīt ļenganus kāpostus. Noteikti iesaiņojiet dārzeņus tā, lai tie būtu pārklāti ar sulu, izvairoties no jebkādas saskares ar gaisu.
Uz burkas novietojiet kāpostu lapas kā “piedurkni”, lai pasargātu pārējos kāpostus no pelējuma.

Lasi vēl: ”Es pazaudēju 3000 eiro”: no 1.oktobra tiek ieviesta jauna shēma saistībā ar krāpniekiem

Klasisks rudens ēdiens ir skābēti kāposti ar burkāniem. Šim nolūkam ņemiet apmēram 3 kg stingru balto kāpostu un 2-3 burkānus. Sagrieziet kāpostus plānās strēmelītēs un sarīvējiet burkānus uz rupjas rīves. Visu ievietojiet lielā bļodā, pievienojiet 2 ēdamkarotes sāls un, ja vēlaties, nedaudz cukura — apmēram karoti maigākai garšai. Rūpīgi sasmalciniet dārzeņus ar rokām, līdz parādās sula, pēc tam pārlieciet tīrā burkā vai emaljētā traukā, cieši sablīvējot. Pievienojiet lauru lapu un dažus piparu graudus, un, ja nepieciešams, pievienojiet nedaudz auksta sālījuma (1 ēdamkarote sāls uz litru ūdens).